måndag 10 augusti 2009

Arsenal-kollen

Läget i Arsenal
En ny säsong stundar om bara några dagar och det är dags att granska hur läget ligger till i Arsenal. Hur har det gått på försäsongen? Vilka nyförvärv har gjorts? Och hur står det till i klubben egentligen? Hur kommer det att gå för Arsenal i år? Hur tänker Wenger angående sitt lagbygge? Detta är några utav de frågor man vill ha svar på.

Försäsong
Första försäsongsmatchen blev mot Barnet, en match som slutade 2-2 efter Arshavin och Barazite målat. Inte mycket att säga om matchen egentligen då detta var första matchen på försäsongen.

Sedan åkte man på träningsläger i Österrike och mötte motståndarna SC Columbia i en match som slutade 7-1 till Arsenal. Men då SC Columbia inte håller någon hög klass alla kan man inte dra för stora slutsatser utav den dagens insatser då typ halva Arsenals 11a gjorde mål men skönt att få igång våra målskyttar i alla fall.

Andra matchen i Österrike var mot Szombathelyi Haladas och den även matchen slutade med många gjorda mål för Arsenal, nämligen 5-0. Även detta lag bjöd inte på något direkt motstånd utan även i denna match kunde målskyttarna höja sina självförtroenden.

Den tredje matchen i Österrike bjöd på betydligt svårare motstånd i form utav Bundesligalaget Hannover 96 i en match som slutade 1-0 till Arsenal. Målskytt i denna match var Cesc Fàbregas. Detta var även den sista matchen på det tuffa träningsläget i Österrike och nu stundade Emirates Cup där Arsenal stod som värdar.

Första matchen i Emirates Cup var mot Atlético Madrid en match som länge såg ut att sluta 0-0 tills att Arshavin gjorde 1-0 i den 86 minuten. Dock blev publiken på Emirates Stadium tysta när German Pacheco kvitterade för gästerna. Men vår kelgris Arshavin skulle ännu en gång bevisa att han är omänsklig genom att göra 2-1 ur ingen vinkel alls. Förvånade fans håller än idag på att diskutera hur han kunde göra det där målet och man kan helt enkelt konstatera att med Arshavin i laget så kan vad som helst hända.

Glasgow Rangers skulle motståndet vara i den andra matchen av Emirates Cup. För att vinna cupen hade det räckt med oavgjort mot Rangers men Arsenal ville visa annat, som så många gånger förr. Man vann med 3-0 och underbarnet Jack Wilshere var helt outstanding, magnifik och sagolik i denna match.

Transfers
Arsenal har aldrig varit värst kända för att vara aktiva under Silly Season och spendera stora summor pengar på spelare utan tvärtom så är man världskänd för att köpa billigt, fostra talanger, inte dra på sig skulder och betala av arenalånet. Frågan är bara till vilket pris Arsene Wengers filosofi håller? Vi kommer här att prata om de stora spelarförsäljningarna och spelarköpen och lämnar de lite mindre, ungdomar och reserver åt sidan.

In
Ganska tidigt i Silly Season så köpte vi backen Thomas Vermaelen från Ajax och personligen så kändes Thomas som den naturlige ledaren i backlinjen som skulle gå direkt in i startelvan men fans har nu börjat prata om att Thomas först ska skolas in i Premier League under något år för att anpassas bättre. I mitt tycke så skulle detta i så fall vara slöseri men värdefulla transferpengar då vi redan har bra mittbackar.

Ut
Det känns som om alla klubbar i Premier League har varit ”drabbade” utav Mancherster Citys värvningshysteri och det blev långa och utdragna historier angående vår anfallare Adebayor som till slut såldes till City. Dock verkar inte Arsenals hardcorefans klaga alls utan tvärtom så blev man glad över försäljningen utav denna arroganta målsumpare. Även om jag håller med vissa fans delvis och ser att Arshavin går upp i anfallet och Walcott placeras på kanten så måste man ändå undra om Wenger tänkt köpa in en forward nu när en har lämnat?

Det tog inte lång tid efter det att Adebayor sålts till City som nästa Arsenalspelare skulle gå samma väg, nämligen backen Kolo Toure. Han har i intervjuer efter övergången sagt att han gick därför att Arsenal förlorat sina stora ledare och glansdagar från förr i tiden. Detta känns dock väldigt konstigt då Arsenal under flera års tid nu varit utan de där riktigt stora stjärnorna som Henry, Kanu, Vieira, Pires, Bergkamp, Parlour, Seaman m.fl. Det känns helt enkelt som att City är lite nya utmaningar för Kolo samt att hans lönekonto lär bli betydligt större nu.

Tankar och funderingar
Hur bra är dagens Arsenal i jämförelse med övriga ligakonkurrenter?
Jag tror att Arsenal är otroligt bra i jämförelse med alla lag i ligan men det som krävs för Arsenal är en säsong där alla spelare är skadefria och sådan drömvärld lever ju inga fotbollslag i. Ett Arsenal med Van Persie, Arshavin, Walcott, Fabregas, Clichy, Sagna, Rosicky, Nasri kan rå på vilket lag som helst och detta har vi sett genom att man tidigare år slagit Chelsea, Man U, Liverpool osv. Problemet för Arsenal brukar således vara skador samt att när det går bra för Arsenal så spelar dem en utav världens vackraste fotboll och det inte är inga överbetalade stjärnor som gör det utan det är ungdomar som Wenger skolat. Det är fotboll på hög nivå det.

Hur tänker Wenger angående sitt lagbygge?
Jag tror tyvärr att Wenger är otroligt nöjd med sitt lagbygge varav han inte alls är så aktiv på spelarmarknaden som så många Arsenalfans önskar och det är otroligt synd för tidigare år har visat att någonting bevisligen brister i Arsenal men när Wenger tvekar att värva Vieira tillbaka till laget så undrar man vad karln har i sina tankar egentligen? Visst, Vieira har tappat en hel del sedan han lämnade laget sist men han är fortfarande precis en sådan spelare som Arsenal skulle behöva – inget snack om saken. Även om nu inte Vieira ansluter så blir jag inte förvånad om Wenger inte värvar något mer innan säsongen börjar.

Hur kommer det att gå för Arsenal i år?
I år känns det som man inte vet vart man har Arsenal. Vi har tappat Adebayor och Toure och enbart värvat Veermaelen. Vi saknar 2-3 spelare till eftersom viktiga spelare i Arsenal verkar otroligt skadebenägna, jag tänker då på Van Persie, Walcott, Nasri, Rosicky och utan sådana tongivande spelare så kan Arsenal sluta på en mittenplacering efter säsongens slut. MEN! – Får alla spelare vara skadefria så kan Arsenal bjuda på en bländande fotboll som vi alla vet att dem kan spela. Det känns som sagt som om man inte vet hur det kommer att gå men vi får tippa med både hjärna och hjärta och säga en 4:e plats. Vi ska inte glömma att Premier League har tappat en hel del stjärnor och ännu så vet vi inte effekten av detta.

Nu bänkar vi oss framför TV:n om några dagar och njuter utav världens vackraste fotboll i form utav ett glädjespelande Arsenal. Må lyckan vara med dem!

/Daniel Svenberg
Fair Play Football

1 kommentar:

  1. Riktigt grym artikel må jag säga. Även om jag själv inte håller på Arsenal så var det kul att läsa inlägget. Fortsätt så.

    SvaraRadera