torsdag 6 augusti 2009

Ge de yngre mer speltid

Vi har tyvärr för tillfället ett Blåvitt som ligger under den nivån de kan prestera, ett Blåvitt som de senaste matcherna tappat 1-0 ledning och förlorat matcher, ett Blåvitt som bara lyckas få med sig 1 poäng på de tre senaste matcherna. Okej vi är inget krislag, vi är inget Djurgården, vi är inget Örgryte men vi är ett lag som vill ta SM-guld inte någon fjuttig 4:e plats.

I matcherna mot Trelleborg och Tel Aviv har vi haft en ledning när vi gått till pausvila, men när vi kommer in i andra halvlek tappar vi allt det offensiva spelet. Man får en känsla av att man är nöjd med en 1-0 ledning eller att tränarna förlitar sig för mycket på att det löser sig, att det inte behövs bytas in några nya offensiva kvaliteter utan att spelarna på plan skall fixa det. Som i matchen mot Hapoel Tel Aviv när de gör 1-1 så byts Tomas Olsson ut och Jakob Johansson kommer in i stället för att försöka styra upp mittfältet. Man tar ut en spelare med rutin och som har en kämparskalle av Gudsnåde och sätter in en spelare som inte alls gjort någon lyckas säsong och som överlag känns jävligt seg denna säsong. Vid Hapoels 2-1 mål är det Jakob som gör bort sig och vilket leder till att de gör mål.

När Hapoel har gjort 2-1 byter man ut Elmar och ersätter honom med Daniel Alexandersson, där har vi en spelare som knappt kan slå en ordentlig passning och som inte gjort något bra sen han kom till Blåvitt från Ellos. När Hapoel gör 2-1 då är det dags att börja anfalla och spela aggressivare fotboll för att vinna boll långt ner på plan och snabbt ställa om spelet till våran fördel.
Då behöver vi spelare som är snabba, tekniska och framförallt kan slå en pass ordentligt.

I det läget har vi två riktigt vassa och spelsugna spelare på bänken, Bärkroth och Kamal Mustafa. Jag tror att om Kamal eller Bärkroth eller båda två hade fått komma in redan när Hapoel gör 1-1 så hade det förändrat matchbilden helt. Det hade tvingat Hapoel att backa hem och försvara sig mer, vilket vi hade kunnat utnyttja på kontringar med vårat snabba mittfält/anfallstrio. Där hade vi kunnat försökt punktera matchen istället för att försöka försvara 1-1 resultatet som vi tydligen valde att göra, eller?

För jag tror att både Kamal och Bärkroth är riktigt sugna på en plats i startelvan. Så låter man de komma in och få visa vad de går för när vi inte spelar bra fotboll eller håller på att tappa en ledning så tror jag att det kommer att bli en positiv effekt till resten av laget. Eftersom de är sugna på en plats i startelvan så kommer de springa och kämpa och det kan lyfta resten av laget.


Så, framåt Juniorer, kämpa på, för det kan vara er det hänger på!

2 kommentarer:

  1. Men tror ni inte att tränarna i IFK gjorde lite som Lagerbäck och satsade på de lite äldre spelarna då dessa har mer rutin och erfarenhet?

    SvaraRadera
  2. Anton sa...


    Så kan det vara Anton, men man tycker att de spelarna som verkligen har något att visa och kämpa för ibland kann vara bättre än de mer rutinerade spelare som lever sin plats i lget.

    SvaraRadera